Hvorfor oplader min iPad ikke?

IMG_2592.JPG

Hvad gør man når ens iPad eller iPhone ikke vil oplade eller oplader meget langsomt? Her får du  et par tricks til, hvordan du selv kan løse problemet, inden at du er nødt til at sende den til reparation.

Når din iPad eller iPhone ikke vil lade eller lader meget langsomt, så skal du ikke gå i panik. Der er en række ting, du kan prøve af, inden at du beder professionelle om hjælp. Det er desværre ikke et unikt problem og det rammer også andre produkter end dem fra Apple. Oftest er det blot støv og skidt som har samlet sig i Lightningporten. 

I denne guide vil jeg tage dig igennem et par skridt, som kan løse størstedelen af årsagerne til en enhed som ikke vil oplade korrekt.

Tjek det basale

Start med at tjekke de helt basale ting. Det kan ske for os alle at vi overser det åbenlyse. 

Gå nedenstående tjekliste igennem for at sikre at det basale er i orden

  • Er kablet sat helt i lightningporten i din iPad eller iPhone
  • Er USB enden af kablet helt i bund i stikket på opladeren
  • Er opladeren sat ordentlig i strømudtaget i væggen og er der tændt på kontakten

Det virker muligvis tåbeligt at nævne disse ting, men det er sket for de fleste af os, at vi har overset en af disse simple fejl.

Oplader du med en PC eller Mac?

IMG_2596.JPG

Man kan oplade sin enhed ved at tilslutte sit "Lightning til USB kabel" direkte til en USB-port på en PC eller Mac. Det er dog vigtigt at understrege at der er forskel på hvor meget strøm en USB-port kan levere. Oftest betyder dette at enheden oplader langsommere, men i nogle tilfælde lader den slet ikke.

Hvis du bruger en bærbar, så er det en god ide at slutte strøm til den bærbare. De fleste bærbare går i strømsparefunktion når de ikke er sat til strøm. 

Det er dog en nem måde at teste om det er selve strømadapteren som er problemet. Hvis du kan oplade din enhed ved at sætte den til en USB-port og den ikke lader når den er sat til strømadapteren, så har du allerede fundet fejlen. 

Stop med at bruge den!

Infinity Blade III

Infinity Blade III

Bruger du din iPad eller iPhone imens at du oplader den? Så trækker din brug af enheden fra den strøm den kan oplade. Især hvis du bruger apps som er krævende og trækker meget på processor, grafik eller hukommelse. Vær opmærksom på f.eks. grafikintensive spil såsom Infinity Blade, som vist på billedet. 

Hvis du oplader fra din PC eller Mac, som beskrevet i sidste afsnit, så vil opladningen ikke kunne følge med. Du taber simpelthen strøm hurtigere end den kan nå at oplade.

I korte træk. Sluk for skærmen på din iPad eller iPhone når du oplader og se om det hjælper.

Tjek porten for skidt

Fjern kablet fra lightningporten og tjek om der sidder støv, lommefnuller eller andet skidt i stikket.

Nogle gange kan det løse ved at man blæser ind i porten, andre gange skal der skrappere midler til. Men pas på at du ikke beskadiger de små metalben, som skaber forbindelsen imellem dit kabel og stikket.

Hvis du vil kaste dig ud i at rense stikket mere grundigt kan du se denne video.

Bruger du den rigtige adapter?

IMG_2595.JPG

Der findes en række forskellige strømadaptere til at oplade iPads og iPhones med. De originale opladere fra Apple kommer i 5W, 10W og 12W udgaver. iPhones leveres med en 5W oplader og den er for svag til at oplade en iPad med. 

Det smarte ved Apple opladere er at de kan tilsluttes alle deres enheder uden at skade dem. Så du kan sagtens brug en 12W oplader til en iPhone, som ellers normalt bruger en 5W lader. Desværre er det ikke så godt den anden vej. Hvis du tilslutter din iPad til en 5W oplader, så vil den lade meget langsomt eller slet ikke lade.

På Apples strømadaptere kan du læse i bunden, hvor mange Watt den leverer, så du er sikker på at den er stærk nok til at oplade din enhed.

Hvis du i stedet benytter en uoriginal oplader fra en anden producent, så står det oftest opgivet i Ampere. 1,0A er tilsvarende en 5W oplader og 2,4A er tilsvarende en 12W oplader. Hvis du har problemer med opladning, så er det værd at prøve med en original oplader fra Apple på mindst 10W.

Vent, genstart og nulstil

Næste skridt er at prøve at trække stikket ud, afvente i 30 minutter og prøve at oplade igen. Dette kan i nogle få tilfælde løse problemet og er altid værd at afprøve.

Hvis din enhed stadigvæk ikke viser nogle tegn på at ville oplade, så genstart enheden imens at den er tilsluttet strøm. Dette gør du ved at holde hjemknappen og slukknappen inde i 15 sekunder.

Hvis din iPad eller iPhone skriver "Tilbehøret er ikke understøttet af denne enhed", så ved du at det er et problem med dit kabel eller opladeren. 

Skift komponenter ud

Apple USB adapter 12W.jpg

Det er vigtigt at lokalisere hvor fejlen ligger. Er det din enhed, strømadapteren eller kablet som driller? Start med at prøve en anden strømadapter. Hvis det ikke hjælper, så prøv at skifte kablet. Lightningkabler har det med nemt at blive slidt og knække. Det er ikke altid at man kan se at de er i stykker.

Hvis du ikke selv har ekstra adaptere og kabler liggende, så kan man altid spørge venner eller familie. De fleste har sikkert noget liggende. 

En ny original strømadapter koster 159,00 kr. på Apple's hjemmeside

Et nyt originalt Lightningkabel koster også 159,00 kr. på Apple's hjemmeside.

Hvad hvis intet virkede?

Du har prøvet alt og intet har hjulpet på problemet. Så er der ingen anden vej end at få en reparatør til at lave den. Inden du tyr til en lokal reparatør biks, så tjek om der stadig er garanti på din iPad.

Det kan du nemt gøre ved at indtaste serienummeret, som står på bagsiden af din iPad eller iPhone på denne hjemmeside.

https://checkcoverage.apple.com/dk/da/

Hvis du stadig har garanti fra Apple, så kontakt deres support. 

Hvis du ikke har garanti, så er det billigst at bruge et uautoriseret værksted. Men sørg for at vælge et som tilbyder garanti på reparationen.